« Vissza

Gasztroturizmus: terítéken a kávékultúra

Magyarországra jön a világ legrangosabb kávékiállítása és vására, a World of Coffee, ami a Magyar Turisztikai Ügynökség reményei szerint ránk irányítja a nemzetközi kávészakma figyelmét, és tovább növeli hazánk pozitív megítélését a gasztroturisták körében.

Az Európai Különleges Kávék Egyesülete (Specialty Coffee Association of Europe) több fordulós pályáztatást, előzetes tárgyalásokat és helyszíni felméréseket követően fogadta el Budapest pályázatát a kiállítás megrendezésre, hogy aztán első kelet-közép-európai országként hozzánk látogasson a rendezvény. A 2017. június 13-15. közötti kiállításon és vásáron öt világbajnokságot is megrendeznek idén: a World Brewers Cupot, a World Cezve/Ibriket, a World Latte Artot, a World Cup Tasterst és a World Coffee in Good Spirits Championshipet.

Az eseményekre minden országból érkeznek versenyzők, akik egy nemzetközi bírákból álló zsűri előtt mérik össze tudásuk. A versenyeken több magyar versenyző is sikerrel szerepelt már. Az ügynökség 51 négyzetméteres magyar standján keresztül pedig a hazánkba érkező termelők, forgalmazók, üzletemberek és turisták ismerhetik meg a magyar bor és gasztronómiai kínálat elválaszthatatlan részét képező városi kávékultúránkat, az elmúlt évek fejlődésének biztató eredményeit. A Magyar Turisztikai Ügynökség célja a fogyasztók tudatosságának növelése.

A magyar városi életben is évszázadok óta fontos szerepet játszanak a kávéházak és kávézók. Az utóbbi években a gasztronómiához hasonló fejlődésen ment keresztül a hazai kávékultúra is. Bár a kávézó multik megjelenésével párhuzamosan széles körben divatossá vált a kávézás a nap bármely szakában, a minőség iránti igény csak lassan alakult ki újra a kávét fogyasztó rétegekben. Az évek során aztán a magasan képzett magyar baristák és a kistermelő magyar pörkölők kitartó és lelkes munkájának köszönhetően nálunk is kialakult egy minőségi kínálatra nyitott réteg, amelynek a létszáma évről-évre emelkedik.

A világtrendeket követve a filteres és a pörkölt kávék készítésében újhullámos és úttörő megoldások jelentek meg itthon, számos új szemléletű, igényes, minőségi kávét áruló kávézó nyitotta meg kapuit. Ma már több mint egy tucat olyan kávézó működik itthon (elsősorban még Budapesten), amelyek már egy aktív kávés generáció tagjai. Ügynökségünk fontosnak tartja, hogy a kiállításon ők is lehetőséget kapjanak a bemutatkozásra.

További információk a rendezvényről:

(Hír)  2017. jún. 13.