« Vissza

MTÜ országjárás – első állomás: Sopron

„Paradigmaváltás zajlik a magyar turizmusban, ami feltétele az ágazat versenyképességének és további növekedésének is" – fogalmazott Guller Zoltán vezérigazgató az MTÜ országjárásának első állomásán, június 6-án Sopronban.

A rendezvénysorozat célja, hogy a turisztikai szakma helyi képviselői a leginkább meghatározó turisztikai trendeken túl részletesen megismerjék mind az országos, mind az adott desztinációhoz kapcsolódó fejlesztési elképzeléseket. Az eseményen a fejlesztési tervekről az MTÜ vezetője mellett dr. Gajda Tibor, turizmus-stratégiáért és turisztikai fejlesztésekért felelős vezérigazgató-helyettes, Bánhegyi Zsófia, marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettes, valamint Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. vezérigazgatója adott tájékoztatást.

A növekedési lehetőségek kiaknázása érdekében paradigmaváltásra van szükség az ágazaton belül, amely tavaly részben már megkezdődött a fejlesztési és marketing funkciókat is magába integráló Magyar Turisztikai Ügynökség megalakulásával, majd a kapcsolódó fejlesztési források megjelenésével. „A paradigmaváltás szükségességét az is indokolja, hogy egyre nagyobb hangsúly kerül a digitalizációra. Jó példa erre, hogy amíg a német turisták 65%-a interneten keresztül foglalja le szállását, addig az MTÜ eddig marketingköltéseinek mindössze 7%-át költötte el digitális területen" – mutatott rá a vezérigazgató.

„Stratégiai cél, hogy a turizmus GDP-hez való közvetlen és közvetett hozzájárulása a jelenlegi 10 százalékról 2019 végéig 16 százalékra növekedjen" – közölte az MTÜ vezérigazgatója. Ennek érdekében a pontszerű fejlesztések helyett desztinációs szemléletű fejlesztéseket kell megvalósítani, valamint az ágazat fehérítése és a bérhelyzet rendezése érdekében is intézkedéseket kell végrehajtani.

Guller Zoltán úgy fogalmazott: „a turisztikai fejlesztések alapegysége a térség, vagyis a desztináció. A turista számára egy desztináción keresztül biztosítható a legtöbb élmény, amely révén több napot is szívesen eltölt egy térségben és minőségi szolgáltatásokat is igénybe vesz." A 2016 decemberében született turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény után Sopron-Fertő mellett a Balaton térségének és a Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségének a kijelölésére került sor, de várható további kiemelt térségek nevesítése is.

A Sopron-Fertő térségben megvalósítandó fejlesztésekre rendelkezésre álló közel 60 milliárdos fejlesztési keretből mintegy 39 milliárd forintot a magyar költségvetés biztosít, többek között a soproni várkerület, a Lövérek és a Fertő-part jelentős turisztikai fejlesztésére. A Sopron-Fertő Vízitelep Fejlesztési Programot Kárpáti Béla, a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója mutatta be, amelynek keretében a Fertő-tó alapinfrastruktúrájának átfogó fejlesztése valósulhat meg a tó körüli turisztikai igények magasabb szintű kiszolgálása érdekében.

(Hír)  2017. jún. 07.