« Vissza

Múzeumok Éjszakája – Tanulmányút Debrecenbe

Exkluzív zseblámpás tárlatvezetés, elképesztő panoráma 61 méter magasan, két torony között egy panorámahídon és Rodin Női aktja kizárólag pár órára – ezeket láthatják azok az újságírók, akik elfogadták a Magyar Turisztikai Ügynökség meghívását a Múzeumok Éjszakájának apropóján szervezett, Debrecent bemutató június 7-i tanulmányútra.

2017-ban a Múzeumok Éjszakája kiemelt tematikát hirdetett értékőrzés címen. A kulturális programsorozat kiemelt városa idén Debrecen, ahol több regisztrált helyszínnel is várják az érdeklődőket.

Programterv

10:00     Frissítő és égig érő élmények a Nagyerdei Víztoronyban

Az újságírókat érkezést követően kávé és frissítő várja a víztorony kávézójában. A fotók, vágóképek elkészítése mellett a vendégeknek lehetősége lesz felmenni a víztorony kilátójába, illetve kipróbálni a falmászást a víztorony falán.

A Nagyerdei park kiemelt látványossága a Nagyerdei Víztorony, mely 2014-es teljes körű felújítása óta a debreceni fiatalok egyik legkedveltebb közösségi-kulturális terévé és Debrecen egyik legnépszerűbb turisztikai attrakciójává nőtte ki magát. Az 1913-ban épült, ma is működő víztorony műemlék épületének 34 méter magas kilátójából csodálatos panoráma tárul a látogatók elé.

11:00    Vízen járás, óriásbéka és további élményrengeteg a Nagyerdei Parkban

Minden jelentős várost fémjelez egy híres park – Debrecent az ország első természetvédelmi területének nyilvánított Nagyerdőben található park, ami alig tízpercnyi távolságra a belvárostól, száz éves fák alatt kínál teljes körű kikapcsolódást és számtalan szórakozási lehetőséget a szabadba vágyóknak.

11:45     „Csábító" kultúra - látogatás a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban

A látogatás során az újságírók bepillantást nyerhetnek a Múzeumok Éjszakájára épülő új kiállítások munkálataiba, valamint a Krakkói Nemzetközi Grafikai Triennálé anyagából rendezett Nagy felbontás című kiállításba Kónya Ábel, a Modem művészeti vezetője, egyben a tárlat társkurátora vezetésével.

A Modem az ország második legnagyobb kortárs galériája, mely Magyarország egyik legjelentősebb kortárs képzőművészeti magángyűjteményével büszkélkedik. Az idei Múzeumok Éjszakáján az érzékenység és az érzékiség fogalma kerül a középpontba a Modem-ben. Ehhez kapcsolódva többek között a befogadás, az érzékszervek működése vagy épp működésképtelensége, a test, mint a vizuális kultúra hagyományos tárgya, célja és eszköze, a formák, színek, érzések fogalmai lesznek az egész éjszakás programsorozat kulcsszavai. Debrecenben még sosem látott szobrot állítunk ki az éjszaka műtárgyaként ezen a napon: a művészeti központba érkezik erre az alkalomra (egy éjszakára) az erotika művészeként is emlegetett Rodin Csók című bronzszobra.

14:00     Zseblámpás kalandtúra az egyiptomi sírkamrában - látogatás a Déri Múzeumban

A Déri Múzeum Magyarország egyik legjelentősebb múzeuma. Az intézmény gazdag helytörténeti anyagával, valamint Déri Frigyes egyetemes művelődéstörténeti gyűjteményével vált meghatározó jelentőségűvé. A múzeum megújult állandó kiállításokkal, valamint változatos időszaki tárlatokkal – jelenleg a Nihon ningjó – Rítus és játék című japán babakiállítással – várja látogatóit.

Az újságírókat a múzeum Dísztermében köszönti dr. Angi János. Az intézmény igazgatója ezután bemutatja a debreceni Múzeumok Éjszakájának legfontosabb látványosságait, élén a történelmi szenzációnak ígérkező Bocskai-díszbuzogánnyal.

Az éjszaka legfontosabb tárgyainak bemutatása után zseblámpás felfedezőtúrára indulunk az egyiptomi sírkamrába.

Az egyiptomi kaland után a múzeum Nihon ningjó – Rítus és játék című japán babakiállítását ismerhetik meg a sajtó képviselői a kiállítás kurátora, Kovács József Dénes vezetésével. A rendhagyó tárlatvezetést követően a vendégek felölthetnek eredeti japán yukatákat (nyári kimonó) és a tradicionális zene hangjaira hagyományos japán táncot, ún. bonodorit is tanulhatnak.

15:15    Séta a történelmi belvárosban a Református Nagytemplom érintésével, Szabó Lőrinc útbaigazításával a „földalatti" templomig.

(Hír)  2017. jún. 06.