« Vissza

Új kiemelt turisztikai fejlesztési térség: Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó

A kedden megjelent kormánydöntéssel a balatoni, a Sopron-Fertő-tói, valamint a Tokaj, Felső-Tisza, nyírségi után a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó lett az ország negyedik kiemelt turisztikai fejlesztési térsége.

Debrecen polgármestere mérföldkőnek nevezte a kormány döntését a Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó kiemelt turisztikai fejlesztési térség létrehozásáról, és a hozzá kapcsolódó 35,81 milliárd forintos turisztikai fejlesztési lehetőségről. Papp László erről szombaton sajtótájékoztatón beszélt, és hozzátette: a debreceni fejlesztések elsősorban a belvárost és a Nagyerdőt érintik, elsődlegesen azzal a céllal, hogy a város a jövőben olyan turisztikai célpont legyen, ahol a jelenlegi 2-3 nap helyett legalább egy hetet töltenek el a látogatók.

Kósa Lajos, a Fidesz országgyűlési frakciójának a vezetője a térségbeli összefogást hangsúlyozta a fejlesztések megvalósításában, és felhívta a figyelmet az ország biztonságának a megőrzésére is, ami véleménye szerint előfeltétele annak, hogy a turisztikai ágazat GDP-hez való hozzájárulása a jelenlegi 10,3 százalékról akár 15-16 százalékra növekedjen.

Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese hozzátette: ma 300 ezer embert foglalkoztat közvetlenül az ágazat Magyarországon. A turizmus az egyetlen olyan szolgáltatási ágazat, ahol a költés mellett az áfa is az országban marad - jegyezte meg a szakember. Kiemelte: a turisztikai régiók kialakítása folytatódik, az ország területének 85-90 százaléka fog valamelyik desztinációhoz tartozni.

A Debrecen, Hajdúszoboszló, Hortobágy, Tisza-tó térsége az ország harmadik legnagyobb turisztikai célpontja, ahol tavaly kétmillió vendégéjszakát töltöttek a turisták - mondta Gajda Tibor. Reális célnak nevezte, hogy a megvalósuló fejlesztések eredményeként három év múlva elérik a hárommillió vendégéjszakát.

forrás: MTI

(Hír)  2017. aug. 19.