« Vissza

Az MTÜ a fenntartható kulturális turizmusért

Az Európai Unió 2018-at az Európai Kulturális Örökség Évének nyilvánította: az Európai Bizottság fenntartható kulturális turizmussal foglalkozó szakértői munkacsoportjának május 15-16-i találkozója már az erre való felkészülés jegyében zajlik.

Hazánk két taggal vesz részt a csoport munkájában, a tagokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma  és a Magyar Turisztikai Ügynökség delegálja. Ügynökségünket Gönczi Tibor attrakciókért felelős igazgató képviseli. A felkészülésben kiemelt figyelmet kapnak a turisztikai és fenntarthatósági szempontok is.  A munkacsoport feladata olyan európai turisztikai ajánlati kör létrehozása, amelyben  versenyképes tényezőként és vonzerőként jelenik meg tárgyi és szellemi kulturális örökségünk.

Célja továbbá annak feltárása, hogy a kulturális tartalom digitalizálása és a digitális szolgáltatások hogyan ösztönözhetik a transzeurópai idegenforgalmi hálózatok kiterjesztését és a különböző úti tervek és programok fejlesztését, beleértve a kisebb, feltörekvő desztinációkat is, illetve szem előtt tartva a kortárs művészeti tevékenységeket, fesztiválokat és kulturális eseményeket.

A fenntarthatóság elve kiemelt figyelmet kap az MTÜ turisztikai fejlesztéseiben, amelyek egyszerre kell, hogy szolgálják a turisták és a fogadó lakosság igényeit, és miközben gazdasági, szociális és esztétikai igényeket elégítenek ki, támogatják az alapvető ökológiai folyamatokat, a biológiai sokféleség, a kulturális integritás megőrzését.  

2017. máj. 15.