« Vissza

Szombaton megnyílik a Citadella

A szükséges műszaki felmérés lezárulásával május 17-én reggel 8 órától részlegesen újra megnyit a Citadella. A turisták megközelíthetik majd a Szabadság szobrot és közvetlen környezetét. Az Emberi Erőforrások Minisztere korábban határozatban kötelezte a Citadellát birtokban tartó használókat a terület MNV Zrt. – mint a Magyar Állam tulajdonosi jogainak gyakorlója – részére történő birtokba adására, mivel az általuk folytatott használat és hasznosítás nem felelt meg a világörökségről szóló törvényben foglalt előírásoknak.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megállapítása szerint a Citadella használata, illetve hasznosítása nem felel meg a Világörökségről szóló törvény rendelkezéseinek. A jogszabály előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A használók azonban a határozatban foglalt kötelezettségüknek az MNV Zrt. felszólítására sem tettek eleget, ezért a társaság végrehajtási eljárással volt kénytelen birtokba venni a Magyar Állam tulajdonát és a nemzeti vagyon részét képező, az UNESCO által a Világörökség részének nyilvánított Citadellát.

A jogszabály előírja, hogy a területet az egyetemes és nemzeti értékeit megőrizve kell használni, bemutatni, fenntartható módon fejleszteni vagy szükség szerint helyreállítani. A hatósági helyszíni szemlék azonban megállapították, hogy az ingatlanon évtizedek óta nem volt jelentősebb felújítás, helyreállítás. A bérlők elvégezték ugyan a szükséges karbantartásokat és az alkalomszerű javításokat, de lényegében csak az üzleti érdekeiket érintő beruházásokat hajtották végre. A Citadellán lévő reklámok és feliratok többsége elhelyezésével és látványával megbontja a világörökségi helyszín egységes megjelenését és esetenként károsítja a várfalakat is.

A terület jelenleg le van zárva, ugyanis még zajlik az átadás-átvétel, valamint az ingatlan műszaki állapotának felmérése. Emellett a lezárás vagyonvédelmi szempontból is szükséges.

Az MNV Zrt. mindent megtesz annak érdekében, hogy a Citadellát mielőbb megnyithassa a nagyközönség részére, hogy annak építészeti szépségét mindenki rendezett, esztétikus környezetben, a világörökségi címhez méltó minőségében élvezhesse. Az ingatlan látogatók részére történő megnyitására 2014. május 17-én reggel 8 órától kerül sor. A területen megközelíthető lesz a Szabadság szobor és környéke, a kiszolgáló egységek azonban továbbra is zárva maradnak. A gyalogos (turista) forgalom számára teljes egészükben, korlátozás nélkül, akadálymentesen látogathatóvá válnak a várfalon és kordonnal körbezárt egységen kívüli terület-részek, az ezen belül eső területeket a továbbiakban is érint a korlátozás.

Az MNV Ztr. célja, hogy a terület minél előbb látogatható legyen, és hogy olyan vagyonkezelő hasznosítsa a Citadellát, aki tudja biztosítani, hogy arra a világörökségre méltó, és jogilag tisztázott jogszabályoknak megfelelő módon kerüljön sor.  

Sajtóanyag

(Sajtóanyag)  2014. máj. 19.