« Vissza

Az algériai nyitással déli irányban is szélesednek a turisztikai kapcsolatok

Dr. Bienerth Gusztáv turizmussal kapcsolatos állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztos az első Algír-Budapest járat fedélzetén szeptember 15-én érkezett vissza algériai tárgyalásairól, melyen a hamarosan aláírásra kerülő kétoldalú turisztikai együttműködési megállapodás részleteit is áttekintette Algéria turizmusért felelős miniszterével, Abdelouahab Nourival.

Az Air Algerie légitársaság első közvetlen, Algírból érkező járatát, mely szeptember 15-én 13 órakor ért földet Budapesten, valamint a fedélzetén utazó algériai delegációt ünnepélyes keretek között fogadta többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Abdelkader Dehendi, Algéria magyarországi nagykövete és Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója.

Tárgyalásairól a magyar turizmus első számú állami vezetője ugyancsak a nyitó járat fedélzetén érkezett vissza Budapestre, Pritz Helga algériai magyar és több közép-kelet-európai nagykövet, valamint az Algériából érkezett magas szintű turisztikai delegáció társaságában.

A küldöttség tiszteletére tegnap délután a kormánybiztos sajtótájékoztatóval egybekötött fogadást adott a Primus Rendezvényhajó fedélzetén. Az eseményen többek között beszámolt az algériai turizmusirányítás vezetőivel folytatott tárgyalásairól, melyekre szeptember 14-én került sor Algírban. Mint elhangzott, dr. Bienerth Gusztáv kormánybiztos több, a turisztikai kapcsolatok szempontjából fontos témát érintett Abdelouahab Nouri turizmusért felelős miniszterével, Ahmed Kacival, a tárca főtitkárával, továbbá találkozott Abdelhafid Izemmel, az Algériai Olimpiai Bizottság főtitkárával is. Az új járat beindulásától mindkét fél a kölcsönös vendégforgalom növekedését várja, melyet a turisztikai együttműködés kiszélesítésével is elő kívánnak segíteni.

Ennek előmozdítására egy turisztikai megállapodást készítünk elő algériai partnereinkkel, mely hamarosan aláírásra kerülhet – emelte ki a kormánybiztos. Kitért arra is, hogy a turisztikai együttműködés kézenfekvő terepe lehet a szakmai ismeretek átadása, akár a szakképzés, akár pedig a turisztikai felsőoktatás területén.

Emellett Algéria a magyar befektetők számára is vonzó célpont lehet – többek között a gyógyvízre épülő egészségturizmus hazai know how-jának kamatoztatásával, hiszen Algéria termálvízkincse is jelentős: területén több mint 200 termálforrás található.

Az új járattal Algéria az egész közép-kelet-európai régióból egyedül Budapestről lesz közvetlenül elérhető, ami további lehetőségeket kínál a magyarországi beutazóturizmus számára - hangsúlyozta a kormánybiztos.

 Az algériai delegációval érkezett turisztikai szereplők, köztük vezető algériai utazási irodák és szállodák képviselői, valamint az Air Algerie légitársaság vezetője részvételével zajlott fogadásra a magyar turisztikai szakmai szereplők is meghívást kaptak, az esemény így alkalmat teremtett a közvetlen szakmai kapcsolatfelvételre és kapcsolatépítésre is.

A közvetlen légihíd beindulása mellett a kormánybiztosi vizit ugyancsak azt jelzi, hogy a magyar kormány kiemelt fontosságot tulajdonít a turisztikai kapcsolatok déli irányban történő kiszélesítésének is. 

(B2B)  (Sajtóközlemény)  2016. szept. 16.