« Vissza

Bemutatkozik Magyarország idei elit borszalonja

95 aranyérmes és a 7 nagy aranyérmes bor született a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) 2017-es Országos Borversenyén, amelyet idén Egerben rendeztek. Idén is rekord számú nevezés érkezett: 195 pincészet 628 tételét bírálta a hazai és nemzetközi szakemberekből álló zsűri. A HNT célja az „elit borszalon" létrehozása: a díjnyertes tételekből készül az a borválogatás, amellyel itthon és külföldön a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Magyarország legnagyobb hagyományokkal bíró, piaci alapokon működő borversenyét évről évre nagyobb figyelem kíséri: Az előző évhez képest idén 35%-kal több tételt neveztek, ami jól mutatja: a termelők nyitottak a szakmai értéklelésre. Az Országos Borversenyre nevezett tételek már átestek egy hegyközségi és borvidéki borversenyen, s ez a többszörös szűrő objektív megmérettetést garantál a magyar boroknak. Az alulról épülő kiválasztási rendszer és a többszöri válogatás az ágazat minden szereplője számára biztosítja az egyenlő feltételeket, egyben a legnagyobb merítéssel dolgozik Magyarország borkínálatából.

A szőlő-borágazati stratégiában is megfogalmaztuk: emelni szükséges a bortermelés színvonalát és annak jövedelmezőségét. Ennek alapja a valós és pontos értékítélet. Az idei bormustránkkal ezt a célt kívántuk szolgálni. Ezúton is köszönöm a gazdáknak a nagyszámú nevezést. – mondta Légli Ottó, a HNT elnöke – A hegyközségi szerkezethez igazodó borminősítés rendszere évtizedes tradíció. Fontosnak tartjuk, hogy a termelők és azok szakmai közössége helyben állítsa fel azt a minőségi mércét, ami a továbblépés alapja lehet. Szeretnénk, ha a borvidékek helyi értékeikre alapoznának, ugyanakkor a helyes, pontos, objektív minősítés ismeretében pozícionálnák önmagukat, termékeiket. Azt reméljük, hogy e megmérettetés, mint a lehető legalaposabb válogatás eredménye mindenki számára etalont teremt.

Az első nemzetközi siker már meg is született Csehországban: az Oenoforum 2017 nemzetközi borversenyen a természetes édes borok kategóriagyőztese a Basilicus Tokaji 2013-as 6 puttonyos Aszúja lett, a legjobb vörösbor címet pedig a Sauska Pincészet 2012 Villányi Prémium Cabernet franc-ja nyerte el a múlt héten. A HNT a közeli külpiacok, így a Visegrádi Négyek piaca felé nyitna, ebben az évben több megjelenést is terveznek a V4-es országokban.

 

Érmes borok:

Ezüstérmes borok: 104

Aranyérmes borok: 95

Nagy aranyérmes borok: 7

Érmes borok összesen: 206

 

A kategóriák győztesei:

A legjobb fehérbor

Kincsem Kastély Szőlőbirtok  – Birtokbor 2014

Legjobb rozébor

Agárdi Csóbor Pincészet – Agárdi Kékfrankos Rosé2016

Legjobb vörösbor

Szeleshát Birtok – Szeleshát Cuvée 2011

Legjobb gyöngyözőbor/habzóbor

Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet – ξ [kszí] 2016

Legjobb pezsgő

Törley Pezsgőpincészet Kft. – Törley Chardonnay Brut 2013

Legjobb édes bor

Kincsem Kastély Szőlőbirtok – Hárslevelű Késői szüret 2013

 

Nagydíjak:

Legjobb illatos fehérbor hazai nemesítésű fajtából

Garamvári Szőlőbirtok – Balatonlellei Irsai Olivér 2016.

Legjobb Kárpát medencei nagy száraz fehérbor

Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor2015.

Legjobb kékfrankosra alapozott házasítás

Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.

 

Emlékdíjak, különdíj:

Figula Mihály emlékdíj - a legjobb magyar eredetű száraz fehérbor:

Dobosi Pincészet – Bio Olasz rizling Hegybor 2015.

Gál Tibor emlékdíj – a verseny legjobb Bikavér termelője:

Thummerer Vilmos – Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged 2012.

Smile Wine 2017 – a Riedel poharak magyarországi forgalmazója, a Borszer Kft. különdíja

Sauska és Társa Kft. Villányi Kadarka 2015.

 

HÁTTÉR

Statisztika:

A versenyre beküldött borok:

Cuvée

149

 

A legnépszerűbb szőlőfajták (csökkenő sorrend):

Chardonnay

49

Cabernet sauvignon

40

Kékfrankos

39

Olasz rizling

39

 

A legtöbb tételt beküldő 4 borvidék (csökkenő sorrend):

Egri

67

Villányi

63

Szekszárdi

53

Tokaji

50

 

A legtöbb tételt beküldő borrégiók (csökkenő sorrend)

Pannon borrégió

158

Balaton borrégió

132

Felső-Magyarország borrégió

114

Felső Pannon borrégió

112

 

  • A verseny színvonalát és minőségét hazai és nemzetközi szakemberekből álló, minősített zsűri biztosította. Összesen nyolc bizottságban folyt a munka.
  • A magyar bor hazai és nemzetközi presztízsnövelésének minőségi borkínálat gyarapítása. A HNT küldetésének érzi, hogy a lehető legtöbb magyar bortermelő bemutatkozását segítse: az ország legrangosabb borkóstolóján a nevezési díjból 50 %-os engedményt kaptak a borvidéki borversenyen aranyérmet nyert borok. Annak érdekében, hogy még több pincészet nevezését segítsék, a HNT csökkentette a minimális tételnagyságot is.
  • A nyertes borok termelői nemcsak egy elismeréssel lesznek gazdagabbak: díjnyertes tételeknek egyedülálló lehetősége nyílik a szereplésre itthon és külföldön egyaránt: részesei lesznek annak a borválogatásnak, amelynek segítségével a magyar borokat népszerűsíti a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Magyar Turisztikai Ügynökség.
    • A vártnál is sikeresebbek lettek a tavalyi aranyérmes borok: a krakkói EnoExpo-n 26 hazai termelő díjnyertes borai mutatkoztak be a lengyel közönségnek. A Prowine China szakkiállításon ugyancsak nagy sikert arattak a győztes borok, mint ahogyan kiemelkedő figyelmet kaptak a neves spanyolországi San Sebastian Gastronomika csúcstalálkozón is. A berlini Internationale Grüne Woche kiállítás magyar pavilonjában a HNT standján szintén népes látogatótábor kóstolta a borverseny nyertes tételeit. A madridi magyar nagykövetség segítségével a Vinoselección a tavalyi nyertes borok közül választotta ki a magyar kínálatát.
  • Az Országos Borverseny fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, védnöke dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter volt.
  • A helyszínválasztásban visszatértünk a hagyományokhoz: az ország borversenyét évente más borvidék látja vendégül. Ebben az évben a házigazda szerepét az Egri borvidék vállalta.
(Sajtóközlemény)  2017. jún. 26.