« Vissza

Közel 3000 pályázat érkezett a National Geographic magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség együttműködésben szervezett fotópályázatra

Varázslatos őszi erdő a Bükk-fennsíkon, mesebeli téli este Sümeg váránál, vízi fitneszedzés Budapesten, falusi pihenés Mándokon – ezeket a pillanatokat örökítették meg a szakmai zsűri által legjobbnak ítélt képek készítői a National Geographic magazin és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) együttműködésben szervezett fotópályázaton. A „Fedezd fel! – Éld át! – Fotózd le!" című pályázat célja volt, hogy a résztvevők képekben meséljenek hazánk sokszínűségéről, tájairól, településeiről, az itt élőkről – és persze saját magukról. A kiírásra 930 résztvevő pályázott közel 3000 fényképpel. A győztes fotók elismerésképpen bekerültek a National Geographic szeptemberi kiadásába, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökség belföldi úti célokat népszerűsítő kampányába is. Alkotójuk jutalma pedig egy exkluzív beföldi üdülést tartalmazó ajándékcsomag.
Az MTÜ integrált kommunikációs kampányt indított 2017. június közepén, amely keretében az ügynökség hazai úti célokat, kulturális és természeti értékeket mutatott be és népszerűsített. Az országos szemléletformáló kampány célja az volt, hogy belföldi utazásra inspirálja az utazni vágyókat. Az Ügynökség ezért csatlakozott partnerként a National Geographic magazin által meghirdetett fotópályázathoz, hogy a célközönséget is bevonva közelebb hozza az embereket Magyarország legkülönlegesebb tájaihoz, természeti és épített kincseihez.
 
A fotópályázat résztvevői két kategóriában adhatták be munkájukat 2017. július 11. és 2017. augusztus 15. között. A Magyarország mozgásban c. kategóriába mobileszközzel készült képeket vártak a kiírók. Olyan élményfotókat, szelfiket, amelyek, felejthetetlen hazai helyekről, emlékezetes pillanatokról, ország-világgal megosztani vágyott emlékekről készültek. Ebbe a kategóriába 1492 fényképet küldtek be a pályázók. A másik, Magyarország Tablója címet viselő kategóriába hazánk felfedezésre váró
kincseiről, turisztikai szempontból is izgalmas, festői régióiról, településeiről, látnivalóiról kellett a résztvevőknek fényképeket beküldeniük, amire 1436 fotó érkezett. A beküldött munkákat a következő tagokból álló szakmai zsűri bírálta el: Ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország főszerkesztője; dr. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója; Pályi Zsófia fotóriporter; Ladányi Tamás, asztrofotográfus és Potyó Imre, környezetkutató, természetfotográfus.
 
Ladányi Tamás asztrofotográfus a bírálat kapcsán mondta: „A beérkezett pályaművek mennyiségét és minőségét tekintve a verseny maximálisan elérte a célját; kaptunk képeket az utca emberétől és elismert fotográfusoktól is. A közel háromezer fotó széles vertikumot jelentett a zsűri számára, így mindkét kategóriából azokat a képeket tudtuk kiválasztani, amelyek méltán képviselik a verseny rangját." 
 
A természetfotós szemszögéből értékelte a pályaműveket Potyó Imre, ökológus természetfotográfus: „Számomra a kiváló fotó legyen egyedi, vagyis témájában és megvalósításában is mutasson újdonságot, legyen megismételhetetlen, valamint technikailag tökéletes. A Sümegi vár alkonyati, szívet melengető téli hangulata, a Bükk-fennsík egészen varázslatos zúzmarás, ködfelhős, késő őszi tájképe fotográfiai kvalitást hordoznak és valóban utazásra inspirálnak. Jó volt látni, hogy a víz és a vidámság is megjelent a képeken."
 
Pályi Zsófia, fotóriporter is örvendetesnek találta a beérkezett képek változatosságát. „A győztes képek kiválasztásánál fontos volt számomra, hogy sokféle megközelítést díjazzunk. Van olyan fénykép, ami visszafogottságával ért el pozitív hatását, míg egy másik a spontaneitásával és lendületességével győzte meg a zsűrit, de egy jól megválasztott perspektíva is el tudott repíteni minket egy mesebeli tájra és nem utolsó sorban örültünk a játékosságnak is." – tette hozzá a fotográfus.
 
A döntőbe bekerült 30 fotó megtekinthető a www.ng.hu weboldalon 2017. szeptember 9-től.
A győztes képek és készítők:
MAGYARORSZÁG MOZGÁSBAN – PILLANAT / Dánél Csaba: Vízvarázs
MAGYARORSZÁG TABLÓJA – TERMÉSZETI TÁJ / Gyárfás-Tóth Gábor: Reggel a fennsíkon
MAGYARORSZÁG TABLÓJA – ÉPÍTETT TÁJ / Orbán Péter: Téli mese
MAGYARORSZÁG MOZGÁSBAN – EMBER / Szűcs Péter: Ketten, meg a Girardi kalap
 
A szervezők a fotópályázattal összhangban közönségdíjat is hirdettek: a pályázóknak a fotóikat meg kellett osztaniuk saját publikus Instagram-profiljukon is, a #fedezdfel_natgeo hashtaggel. Az Instagramra így feltöltött képre a fotozdle.itthon.hu oldalon lehetett szavazni. Összesen 314 darab kép vett részt így a közönségszavazáson, Kollár Katalin fotója lett a legnépszerűbb, aki a tiszafüredi naplementét örökítette meg a Tisza-tó partján.
(Sajtóközlemény)  2017. szept. 06.