« Vissza

Eljött a minőségi fordulat ideje az idegenforgalomban – Magyar Hírlap-interjú Guller Zoltánnal

„Szeretnénk utolérni az osztrákok teljesítményét 2019 végéig úgy, hogy a turizmusból származó bevétel nálunk is elérje a GDP 16 százalékát. Ehhez a merész, ambiciózus tervhez minőségi fordulatra van szükség a turizmus területén" – mondta el Guller Zoltán, ügynökségünk vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak adott interjújában.

Az elmúlt évben példa nélküli döntéssorozaton van túl a kormány: több száz milliárd forint értékben határozott turisztikai infrastruktúra és vonzerő fejlesztésekről. Emellett milliárdokat fordított különböző fesztiválokra, kulturális programokra és a FINA világbajnokságra. A vendéglátó ágazatot pedig az ÁFA-csökkentéssel támogatta, amelynek mértéke jövőre tovább növekszik" – mutatott rá Guller Zoltán. „Egyetlen terület maradt mostanra hátra, a szálláshelyek minőségfejlesztése. A koncepció kialakításához, olyan összetett terv összeállítására volt szükség, amely hosszabb időt igényelt" – tette hozzá.  „Az összes vidéki kereskedelmi szálláshely megújulhat 2030 végéig. Lehetőséget kapnak arra, hogy kapacitást bővítsenek, növelhessék szolgáltatásaik színvonalát" – fogalmazott vezérigazgatónk. „A Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció abban segít majd, hogy a kijelölt turisztikai fejlesztési térségekben jelentős számú minőségi szálláshely fogadja a vendégeket."

Ügynökségünk vezetője ennek kapcsán elmondta még: „előírás lesz például, hogy a szálláshelynek saját szolgáltatás csomagot kell kidolgoznia arra, hogy milyen programokat tud ajánlani helyben vagy a környékben. Szeretnénk megértetni mindenkivel, hogy a vállalkozások számára rövid-, sőt középtávú versenyelőnyt is jelent, ha a vendéglátók egy térségen belül ajánlják egymás szolgáltatásait."  A vezérigazgató hozzátette: „nem várható, hogy mindenki fog pályázni: előzetes becsléseink szerint a potenciális kétezer szálláshely 63 százaléka igényelhet majd támogatást. Valószínűsíthetően a szürkegazdaságban ténykedők maradnak majd távol, hiszen a minősítéssel bíró szálláshelyek komoly, egészen pontos üzleti tervvel rendelkeznek, számukra nem jelenthet nehézséget bizonyítani a vállalkozás sikeres működését."

„Ez a pályázat főként a kisebb hotelekre és panziókra lett kitalálva. Magyarország turisztikai adottságai ugyanis arra indítanak minket, hogy Budapesten kívül elsősorban a kisebb szálláshelyeket támogassuk. Tokaj-hegyalján például, ahol összekapcsolódik a bor és vendéglátás, azt szeretnénk, hogy főként a borászatok környékén alakuljanak ki minőségi szálláshelyek" – ismertette az elképzeléseket Guller Zoltán. „Annak érdekében, hogy minél többen tudjanak indulni, a Magyar Fejlesztési Bank pedig egy nagyon kedvező hitelkonstrukciót alakított ki" – mondta el az MTÜ vezetője.

„A programot július végégig társadalmi vitára bocsátottuk, minden érintett véleményét, ötletét várjuk ezzel kapcsolatban. A beadás szeptember elején indul az első három fejlesztési területen, azaz Sopron-Fertő, a Balaton és Tokaj, Felső-Tisza és Nyírség térségében. Ezt követően pedig hónapról hónapra újabb térségben nyílik meg a pályázat lehetősége. Arra biztatunk mindenkit, hogy merjenek nagyot álmodni és pályázni" – fejtette ki Guller Zoltán.

Az interjú teljes terjedelmében itt olvasható.

(Hír)  2017. júl. 18.