« Vissza

Közel ezer fő részvételével zajlott a Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett borkurzus sorozat az OMÉK-on

A Magyar Turisztikai Ügynökség kóstoló tréningsorozatot szervezett az MTÜ Borkollégium standon az OMÉK kiállítás keretében. A borkurzusok során közel ezer fő sajátította el a szakszerű borkóstolás alapismereteit. A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Borkollégium által közösen szervezett program célja volt, hogy a borkóstolási alapismeretek átadása révén minél szélesebb körben elterjedjen a kulturált borfogyasztás szemlélete.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a Borkollégium az öt napos kiállításon napi négy alkalommal tartott borismereti programot. A tréningeket a Borkollégium elismert, nemzetközi borakadémikus előadói vezették a boriskola oktatási anyagai alapján, köztük Mészáros Gabriella, a magyarországi boroktatás egyik úttörője. Az előadásokat ingyen, de előzetes regisztrációhoz kötve hallgathatták meg az érdeklődők. A 60 perces oktatásokon kötetlen hangulatban, 4 kiváló magyar boron keresztül ismerkedhettek meg a látogatók a borkóstolás alapjaival.

Az öt nap során 13 borvidék összesen 38 bora került terítékre. Az oktatók minden kurzuson végigvezették az érdeklődőket a legkülönbözőbb borstílusokon - kurzusonként más-más négy bor által –, a pezsgőktől a könnyű és testesebb fehéreken, illetve vörösökön át a desszertborokig. A kóstolók során a borok történetének elmesélése által a hallgatóság közelebb kerülhetett az egyes régiók gasztronómiájához, kultúrájához is. A kóstolt borok segítségével a hazai borvidékekről és azok turisztikai vonzerejéről is szó esett, ezzel is népszerűsítve a magyar vidék turisztikai értékeit is.

Az MTÜ bor- és gasztromarketing tevékenységének egyik kiemelt célkitűzése, a kulturált borfogyasztás és az egyedi gasztronómiai kínálat nyújtotta élmény értékelésének elérése. Cél, hogy Magyarországon a fogyasztók magukénak érezzék a hazai kulináris kultúrát, beleértve a borokat, megismerjék melyik földrajzi régióhoz mely borstílusok köthetők.

A kurzusok közt lehetőség nyílt az ország gasztronómiai kínálatába is betekintést nyerni, hiszen az MTÜ standja mellett megtalálhatóak voltak együttműködő partnerük, a Stílusos Vidéki Éttermiség faházai, amely egyesület tagéttermei az OMÉK-on megjelenő kistermelők alapanyagait felhasználva alkották meg ételeiket.

A stand vonzerejét Torzsa Gabi és Horváth György akusztikus produkciója növelte, akik a tréningek között élő zenei aláfestést nyújtottak. Az információgazdag előadások, a kiváló minőségű borok és a Borkollégium nyomtatott útmutató anyagai mellett a zenei élmény is hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók inspirációt kapjanak a magyar borok és borvidékek további felfedezéséhez.

(Sajtóközlemény)  2017. szept. 26.