Széchenyi Pihenő Kártya

A Széchenyi Pihenő Kártya létrehozásának ötletét 2010 tavaszán vetette fel a Széchenyi Klub Gazdaságfejlesztő Társaság. Olyan banki hátterű, a bankkártya-terminálokon használható utalványt szerettek volna megteremteni, amely illeszkedik a cafeteria rendszerekhez, különleges előnyei, biztonsága és megbízhatósága révén azonban kiemelkedik a korábbi támogatási formák közül, miközben a béren kívüli juttatásokon adott állami kedvezményeket elsősorban a turizmusba csoportosítja át, segítve a gazdaság növekedését.

A SZÉP Kártya már 2010-ben bekerült a személyi jövedelemadóról szóló törvény béren kívüli juttatásokat tartalmazó paragrafusaiba, a kibocsátás és felhasználás részletes szabályait pedig az áprilisban megszületett 55/2011-es kormányrendelet határozta meg. Ekkor kezdődhetett el a kibocsátás technikai előkészítése, az első SZÉP Kártyát az OTP Csoport bocsátotta ki 2011 júliusában. Azóta még két vállalatcsoport, az MKB és a K&H is csatlakozott kibocsátóként a rendszerhez.

A 2011-ben bevezetett rendszerben a munkáltatók a korábbi cafeteria elemek kiegészítéseként kedvezményesen akár 300 ezer forintot is juttathattak a SZÉP Kártyára. A kártya 2011 októberétől teljesen átvette az Üdülési Csekkek szerepét, hiszen akkortól kezdve üdülési célú kedvezményes béren kívüli juttatást csak a SZÉP Kártyán át lehet adni a munkavállalóknak. A korábban kibocsátott Üdülési Csekkek 2012 végéig voltak felhasználhatóak. A 2011-es szabályozás értelmében a SZÉP Kártyával bármely szolgáltatást csak szálláshellyel együttesen lehetett megvásárolni.

A 2012. január elsejétől – az egész béren kívüli juttatási rendszer átalakításának részeként – átalakult a SZÉP Kártya is, az idei évtől három eltérő felhasználási körű, egymástól függetlenül használható alszámla áll a továbbra is egyetlen plasztik kártya mögött. A SZÉP Kártya kedvezményes adózás mellett juttatható éves keretét 450 ezer forintban állapította meg a törvény.

A három alszámla a következő:

  • A szálláshely alszámlára a munkáltatók kedvezményesen évi 225 ezer forintot utalhatnak át kedvezményes adózás mellett. Innen csak és kizárólag a szálláshelyek, valamint a belföldi utazási csomagok árát lehet fedezni.
     
  • Az évi 150 ezer forintos kedvezményes kerettel rendelkező melegétel („vendéglátás") alszámláról éttermekben, büfékben, menzákon lehet költeni. A keretből ugyanúgy lehet fedezni a szálláshely költségeket is.
  • A rekreációs alszámlára kedvezményesen átutalható keret évi 75 ezer forint, amelyet szórakoztató és kulturális intézményekben (pl. színház, múzeum, állatkert, vidámpark, hajózás) valamint az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásoknál (pl. edző- és fitnesz termekben, lovaglásnál, sportpályák bérlésére, törökfürdőkben, szaunákban és gőzfürdőkben, gyógyfürdőkben) lehet felhasználni. Ez az alszámla is alkalmas a belföldi szálláshely-költségek fedezésére. A rendelet legutóbbi módosítása során ez az alszámla kibővült sportszolgáltatásokkal is (pl. uszoda bérlet, sporteszköz kölcsönzés, sportoktatás).

A SZÉP Kártyával fizethető szolgáltatások körét TEÁOR kódokkal azonosítva adja meg a kormányrendelet az alábbiak szerint (5.§):

a) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont ca) alpontja szerinti szálláshely alszámla terhére
aa) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR'08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása),
ab) belföldi utazásszervezés (TEÁOR'08 79.12.-ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése),
b) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont cb) alpontja szerinti vendéglátás alszámla terhére
ba) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR'08 56.10.),
bb) egyéb vendéglátás (TEÁOR'08 56.29.)
bc) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR'08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása),
c) az SZJA törvény 71. § (1) bekezdés c) pont cc) alpontja szerinti szabadidő alszámla terhére
ca) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR'08 86.90-ből a fizikoterápiás szolgáltatás, a dentálhigiéniai kezelés, a diagnosztikai szolgáltatás, a terhesgondozás, és az egyéb máshová nem sorolt humán egészségügyi ellátás),
cb) előadó-művészet (TEÁOR'08 90.01.),
cc) múzeumi tevékenység (TEÁOR'08 91.02.),
cd) növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR'08 91.04.),
ce) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR'08 93.21.),
cf) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR'08 93.29-ből a szabadidőpark- és strandszolgáltatás, sípálya és sporthajó kikötő szolgáltatásai, valamint a szabadidős létesítmény működtetője által nyújtott, a pihenést, szabadidőt szolgáló eszközök kölcsönzése),
cg) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR'08 96.04.),
ch) testedzési szolgáltatás (TEÁOR'08 93.13),
ci) egyéb sporttevékenység (TEÁOR'08 93.19-ből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége és a sporthorgászat),
cj) belvízi személyszállítás (TEÁOR'08 50.30.)
ck) egyéb foglalás (TEÁOR'08 79.90-ből az idegenvezetés))
cl) sportlétesítmény működtetése (TEÁOR'08 93.11-ből a sportpályák bérlése, uszoda belépő és bérlet értékesítése)
cm) sportegyesületi tevékenység (TEÁOR'08 93.12.)
cn) sport, szabadidős képzés (TEÁOR'08 85.51.)
co) szabadidős, sporteszköz kölcsönzése (TEÁOR'08 77.21.)
cp) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR'08 55.10., 55.20., 55.30., 55.90-ből a családi panzió szolgáltatása).

A kártyát készpénzfelvételre nem lehet használni, és kizárólag a kormányrendeletben meghatározott szolgáltatások ellenértékét lehet vele kifizetni. A fizetésre vagy a banki POS kártyaterminálokon, vagy internetes felületen, vagy a kibocsátók által működtetett telefonos ügyfélszolgálaton keresztül van lehetőség.

A SZÉP Kártya kibocsátásáról és felhasználásáról szóló kormányrendelet meghatározza azokat a kritériumokat, amelyeknek a kártya kibocsátóinak meg kell felelni. Előzetes engedélyezés nincs, azonban a kártya kibocsátásának megkezdését utólag be kell jelenteni az Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak, amely utólag vizsgálja a kritériumoknak való megfelelést, aki nem teljesíti a feltételeket, azt eltiltják a kibocsátástól. A feltételrendszer lényege, hogy a kártyát csak biztos pénzügyi háttérrel rendelkező, hasonló kártyák kibocsátásában tapasztalattal bíró és országos ügyfélszolgálati hálózattal rendelkező szereplők bocsáthassák ki.

A kormányrendelet meghatározza, hogy a kártya a munkáltatóknak és a munkavállalóknak sem kerülhet semmibe, de az elfogadóhelyek esetében is csupán 1,5%, de legfeljebb 12 Ft lehet a jutalék. A kormányrendelet értelmében a kibocsátóknak biztosítaniuk kell a termináljaik közötti átjárhatóságot, vagyis saját elfogadóhelyi hálózatukban a mások által kibocsátott kártyákat is el kell fogadniuk.

Jogszabályi háttér >>>

A SZÉP Kártya három zsebe >>>

Információ elfogadóhelyeknek >>>

Információ munkáltatóknak >>>

Információ kártyabirtokosoknak >>>